keskiviikko 25. helmikuuta 2015

5 asiaa, jotka sinun tulee tietää kreatiinista.


Kreatiini on eräs kaikkien aikojen tehokkaimmista lisäaineista. Sille on erilaisia käyttötarkoituksia, mutta yleisimmät ovat salitreenin tehostaminen, lihaskasvun nopeuttaminen ja aivotoiminnan parantaminen. Lisäksi sillä on todettu olevan erilaisia sairauksia ehkäiseviä vaikutuksia.


Nämä viisi asiaa tulisi jokaisen kehonrakentelijan tietää kreatiinista.Tuloksien kasvu


Kreatiinin vaikutukset lihasten kasvuun eivät ole hypeä, vaan ihan tutkittua totta. Kreatiini ei kuitenkaan yksin tee ihmeitä. Sinun tulee silti treenata kovaa ja syödä hyvin. Kreatiini auttaa rutistamaan viimeisetkin toistot. Kreatiinin avulla monet ihmiset (minä mukaan lukien) pystyvät tekemään vielä muutaman toiston enemmän, kuin mitä he ilman sitä pystyisivät.

Se on hyväksi aivoille


"Kreatiinin käyttö auttaa aivojasi toimimaan tehokkaammin, parantaa muistiasi, ja voi joissain tapauksissa myös auttaa masennukseen," sanoo personal trainer Lisa Lynn. Monet masentuneet ihmiset eivät jaksa liikkua paljon, mutta kun he alkavat liikkua, he tuntevat olonsa paremmaksi. Kun he voivat paremmin, he myös haluavat liikkua enemmän. Kreatiinista saatu energia voikin johtaa heidän kohdallaan positiiviseen oravanpyörään.

Kreatiinista on olemassa useita eri muotoja


Kreatiini ei ole vain yksi ja sama aine. Yleisin muoto on kuitenkin kreatiinimonohydraatti. Sen lisäksi markkinoilta löytyy myös kreatiinisitraattia, pyruvaattia ja etyyliesteriä. Kuitenkin kaikki kliiniset tutkimukset, joilla kreatiinia ollaan tutkittu on suoritettu monohydraatilla. Niimpä siihen investoiminen onkin järkevintä, sillä sitä on myös helposti saatavilla.

Paras tapa nauttia on jauho


Kreatiinia myydään jauhona, pillereina ja nesteenä. Paras ja halvin tapa käyttää kreaa on kuitenkin jauhot. Jauhot voi sekoittaa maitoon, veteen, kolaan (aka. kreakola) tai mihin vain. Sen voi myös syödä jauhona, mutta maku ei ole kummoinen. Kolaan sekoitettuna kreatiini ei kuitenkaan maistu ollenkaan. Jauhot ovat myöskin puhdasta kreatiinia, toisin kuin esimerkiksi kreatiini patukat. Fitnesstukusta saat ostettua 500 grammaa kreatiini jauhoa noin viidellä eurolla. Kreatiini onkin harvoja hyviä sijoituksia, jotka voit tällä alalla tehdä.

On olemassa paras aika nauttia kreatiini


Tee kreatiinista osa aamurutiiniasi. Aamulla nautittu kreatiini buustaa suorituskykyäsi läpi päivän. Kreatiini kuitenkin säilyy hyvin elimistössä, joten käytännössä voit nauttia sen mihin kellon aikaan tahansa. Tärkeintä on kuitenkin muistaa nauttia sitä säännöllisesti.

Kreatiinia kannattaa käyttää "kuureittain". Kuuri aloitetaan tankkaamalla. Viitenä ensimmäisenä päivänä kreatiinia kannattaa ottaa neljä ruokalusikallista päivässä. Neljä lusikallista kannattaa hajauttaa pitkin päivää. Tankkausvaiheen jälkeen kreatiinia kannattaa käyttää ruokalusikallinen päivässä. Jotta siitä saisi kaiken irti, kannattaa sitä käyttää n. kolmen kuukauden jaksoissa, jonka jälkeen kannattaa pitää muutama viikko taukoa, ja aloittaa taas uudestaan tankkauksella.

Yhteenveto


Kreatiini on luonnollinen aine, jota kehomme tuottaa erilaisista aminhapoista haimassa. Kehon oman tuotannon lisäksi saamme sitä punaisesta lihasta ja kalasta, joskin määrät ovat hyvin vähäisiä.

Kreatiini auttaa tekemään salilla muutaman toiston enemmän, jolloin myös lihakset kasvavat hieman enemmän. Se myös sitoo vettä lihaksiin, jolloin lihaksella on enemmän ravinteita saatavilla.

Kreatiinista on tutkittu olevan hyötyä myös aivotoiminnalle. Se parantaa työmuistin kapasiteettia ja yleistä nokkeluutta.

Monohydraatti on kreatiinin tutkituin ja yleisesti ottaen myös puhtain muoto. Aine kannattaa ostaa mieluummin jauhona, kuin pillereinä tai tabletteina. Kreatiini on myöskin todella halpaa.

Kreakuuri aloitetaan yleensä viikon mittaisella tankkausjaksolla, jolloin sitä nautitaan tyypillisesti 4-5 teelusikallista vuorokaudessa. Tämän jälkeen siirrytään 1tl/vrk rytmiin. Muutaman kuukauden jälkeen kannattaa pitää n. kahden viikon - kuukauden mittainen tauko.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti